HTML

Struccpolitika

A Rajk László Szakkollégiumról elsőéveseknek.

Friss topikok

  • eszkis: Gratulálunk! Este ereszdelahajam! (2010.06.06. 13:54) Felvettek 2010
  • Kontárblog: sőt a második is hivogató (2009.10.14. 21:37) Elsős kurzusok - Őszi félév
  • Barta Márton: Gratulálunk! Várunk Benneteket este 6-kor a kollégiumban! (2009.06.07. 04:45) Felvettek 2009
  • RE: Kedves Elsősök! Hogy biztosan bejussatok csütörtökön az Udvarbálra, HOZZÁTOK MAGATOKKAL A DIÁKIGA... (2009.04.29. 03:56) Rajk Udvarbál
  • fkriszti: Kedves rajkosok! Én most épp halasztom tanulmányaimat 1 évre, mert Indiában önkénteskedem. Meglát... (2009.03.24. 19:14) Előadások az egyetemen

Rajk Elsős verseny 2012

2012.03.14. 12:04 iecs

Rajk Elsős verseny 2012



A Rajk László Szakkollégium idén is meghirdeti elsős versenyét, melyre első- és másodéves corvinusos, illetve elteconos hallgatók jelentkezését várjuk. Célunk, hogy az indulók a verseny keretei között tanulmányozzanak egy napjainkban is aktuális politikai, üzleti vagy közgazdaságtani problémát. A verseny két fordulóból áll. Az első körben egy minimum 10 000 karakteres (szóköz nélkül) dolgozatot várunk az versenyzőktől, a megadott témák közül egyet választva. Az öt legjobb dolgozat írója a Rajk Tavasz rendezvényen, egy szóbeli forduló keretében prezentálhatja dolgozatát. A versenyzők számára konzulenseket biztosítunk, akik segítenek a téma körüljárásában illetve formai kritériumok betartásában.

 

Az írásbeli forduló leadásának határideje március 27-e, kedd 22:00. A szóbeli forduló a Rajk Tavasz alkalmával kerül megrendezésre április 4-én. A versenyre a rajkelsosverseny2012@gmail.com címen március 20-ig lehet jelentkezni, a kiválasztott téma megjelölésével. Minden témánál megadtunk segédkérdéseket, ezekre nem kötelező válaszolni, csupán támpontot adtunk arra nézve, hogy szerintünk milyen szempontból érdemes megközelíteni problémát.

Az első három helyezett jutalma egy közös ebéd volt szakkollégistánkkal, Király Júliával, a Nemzeti Bank alelnökével. Az első helyezettet emellett egy 5000Ft-os kuponnal jutalmazzuk, melyet a Rajk Tavasz rendezvényen használhat fel.

Sok sikert kívánunk!

 

Témák:

I. Multikulturalizmus és tolerancia Németországban

Milyen társadalmi és gazdasági hatásai vannak a török kisebbség integrációjának? Mennyire tekinthető sikeresnek a beilleszkedés, és milyen okokra vezethető vissza? Milyen konkrét politikai intézkedések segíthetnék elő konfliktus enyhülését?

 

II. Palesztina államisága és ENSZ tagsága

Mutasd be Palesztina szerepét a világpolitikában, különös hangsúlyt fektetve Izraelre és az Egyesült Nemzetek Szervezetére nézve. Tekinthető-e Palesztina államnak? Milyen megoldásokat tudnál elképzelni a térségben lévő konfliktusok megoldására?

 

III. Jegybanki függetlenség

Mi a monetáris és fiskális politikai célja, vannak-e különbségek és azonosságok? Mik a különbségek okai? Fontos-e a jegybanki függetlenség egy adott országban, milyen érvek szólnak mellette és ellene?

 

IV. Wizzair vs. Ryanair

Képzeld el, hogy te képviseled a Wizzair menedzsmentjét. A feladatod az, hogy céged töltse be a Malév megszűnése által keletkezett piaci űrt. Készíts stratégia tervet, hogy miként szereznél legnagyobb vetélytársaddal, a Ryanarirrel szemben piaci részesedést, milyen vonalakon indítanál járatokat. Tervedben részletesen térj ki a piac jellegzetességeire, vállalatod speciális képességeire, kiemelt erőforrásaira. Megállapításaidat próbáld meg adatokkal alátámasztani.

 

V. Szabad kereskedelem vagy protekcionizmus

Miben rejlik a kereskedelem haszna? Az államoknak vajon érdeke-e megvédeni a hazai termékeket a külföldiekkel szemben? Ha igen, milyen módon tegye ezt, ha nem, miért nem? Mi az ideális "arány" a szabad kereskedelem és a protekcionizmus között, léteznek-e stratégia ágazatok? Ha igen melyek ezek, ha nem miért nincsenek?

 

VI. Európai adósságválság

Miért probléma az Európai Unió országainak eladósodottsága? Melyek a veszélyeztetett országok és miért? Megoldást jelentene az államok számára a közös fiskális politika? Lehetséges ez egyáltalán? Vannak az adósságválságnak mélyebben rejlő makrogazdasági okai is? Optimális-e a közös monetáris politika minden tagállam számára? Veszélyben van az Európai Unió?

 

VII. Kell-e Magyarországnak tőzsde?

Miért nem általánosan elterjedt finanszírozási forma ma Magyarországon a tőzsde? Mik a tőzsdéről finanszírozás előnyei/ hátrányai az egyéb finanszírozási lehetőségekkel szemben? Miért csökken a tőzsde forgalma folyamatosan bizonyos időszakoktól eltekintve? Ki veszítene azzal a legtöbbet, ha nem lenne Budapesten tőzsde, lennének-e nyertesek?

 

VIII. Közösségi média vs. tömegmédia

Mik a két médiafajta közötti legjelentősebb különbségek? Mely vállalatoknak éri meg az előbbit, és melyeknek az utóbbit használni? Szerinted melyik lesz domináns a jövőben, és miért? Egyáltalán lesz-e átütő áttérés, vagy az integrált marketingstratégia fogja jelenteni az arany középutat? El lehet adni műtrágyát/löncshúst a Facebook/Twitter segítségével, vagy teljesen iparágfüggő a médium?

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: tavasz verseny program rajk elsősök

A bejegyzés trackback címe:

https://rajkelsoevesek.blog.hu/api/trackback/id/tr54316226

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kell nekünk magyar légitársaság? 2012.03.19. 08:51:16

2012 nagy események éve: Londonban olimpia lesz, a mozikban várva várt filmek kerülnek bemutatásra, talán egy népszavazás is összejön. Mit hagytam ki? Ja igen, a MALÉV megszűnt létezni.Megy a jajgatás a médiában; újság cikkek és Facebook oldalak gyászo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása